Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φανταστικές ιστορίες φαινομενικά αληθινές



Τι να πει κανείς για τον φόβο; Εξαίσιος θεατρίνος!Το ταλέντο του μοναδικό.Ξακουστός για τις ιδιότητες του σε κάθε γωνιά του κόσμου της φαντασίας. Αυτή είναι η πατρίδα του φόβου.

Ένας καλός ηθοποιός μπορεί να παίζει διαφορετικούς ρόλους με μεγάλη ευκολία και αυτός αναζητά και τολμά να παίξει κάθε πιθανό ρόλο που του προσφέρεται. Γεννημένος για το σανίδι χωρίς αμφιβολία.

Πάνω στη σκηνή δείχνει την ικανότητα, το πάθος του καθώς και την εφευρετικότητα του. Ικανός να σε κάνει να πιστέψεις πως είναι υπαρκτός. Ευφάνταστος καθώς είναι,  μπορεί να μεταμορφώνεται ανάλογα με τις περιστάσεις.

Η μεταμόρφωση ξέρετε είναι ιδιότητα εγγενής. Δε την έχει ο καθένας. Ο φόβος δεν εμφανίζεται ποτέ με το πραγματικό του πρόσωπο. Έχει κάθε λογής μάσκες και τις αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη με τρόπο που δεν προλαβαίνεις να καταλάβεις ποιος είναι και τι ρόλο υποδύεται κάθε φορά.

Εκμεταλεύβεται τις ικανότητες του για να μπερδεύει εμάς, το φανατικό κοινό του κι έτσι μένει ζωντανός. Μασκαρεμένος πάντοτε για να μη μάθουμε ποτέ – όσο περνάει από το χέρι του- την πραγματική του ταυτότητα. Αν τον ανακαλύψει κανείς τελείωσε η δόξα του.

Και ξέρει πολύ καλά πως ο θεατής ταυτίζεται με τους χαρακτήρες των έργων που παρακολουθεί. Εκεί ποντάρει.
Ντύνεται απόρριψη κι εμείς ταυτιζόμαστε.
Ντύνεται γελοιοποίηση κι εμείς ταυτιζόμαστε.
Ντύνεται αναξιότητα κι εμείς ταυτιζόμαστε.
Ντύνεται αναβλητικότητα και πάλι ταυτιζόμαστε.
Ντύνεται εγκατάλειψη, αποτυχία κι εμείς ταυτιζόμαστε.

Απορροφημένοι από τα καμώματα του μπορεί να έχουμε ακόμα και συμπτώματα αληθοφανή. Ζαλάδα, κρύος ιδρώτας λούζει το πρόσωπο των θεατών. Παλάμες που μουσκεύουν, στομάχια σφιγμένα και καρδιές που χτυπούν ξέφρενα. Πώς να μη πιστέψει κανείς πως αυτό που παριστάνει ο φόβος είναι υπαρκτό;

Πλέκουμε το υφάδι της ίδιας μας της πλάνης και κρεμόμαστε από τις κλωστές του ξεχνώντας πως όλα αυτά είναι αποκύημα της φαντασίας μας. Αν θες να κάνεις κάτι αλλά φοβάσαι τότε καν το! Ο φόβος δεν φεύγει ποτέ από τη ζωή μας και υπάρχει για όσο αναπτυσσόμαστε. Σε κάθε στάδιο και περίοδο που διανύουμε αλλάζει μορφές αλλά ποτέ δεν εξαφανίζεται.

Αν ξέραμε με κάποιο τρόπο πως οτιδήποτε κι αν προκύψει στη ζωή μας θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε τότε τι θα έμενε να φοβόμαστε άραγε; Τίποτα. Αυτή είναι η σωστή απάντηση.

Κάθε φορά που έρχεται ο φόβος να παίξει την παράσταση του θα είναι η φορά που δεν θα αισθανόμαστε αρκετά καλά με τον εαυτό μας κι αυτό αποδεικνύει περίτρανα πως η πηγή κάθε μορφής φόβου είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

Μια βαθιά βουτιά μέσα μας είναι ικανή να μας κάνει να καταλάβουμε πως οι χειρότεροι φόβοι είναι αυτοί που δημιουργούμε με την φαντασία μας μιας που μεγαλώσαμε μαθημένοι να πιστεύουμε αυτή περισσότερο από την πραγματικότητα.


«Αν κάνεις τα πράγματα που φοβάσαι, ο θάνατος του φόβου θα είναι βέβαιος»- Ραλφ Βάλντο Έμερσον 

Ακολουθήστε το Θέματα Ψυχολογίας στο facebook: https://www.facebook.com/psychologicalway/

Σχόλια

Δημοφιλής ανάρτηση:

"Φωτιές θανάτου και ζωής"

Και, αν οι καθημερινές μας συναντήσεις με την αβεβαιότητα δεν αρκούν... Κι αν ξεχνάμε να θυμίζουμε στον εαυτό μας πως η ύπαρξη δεν εμπεριέχει σταθερές και απόλυτα, έρχεται μια μεγάλη καταστροφή να ορθώνει τώρα το ανάστημα της επιβλητικά μπροστά μας κι έτσι να μας φέρει αντιμέτωπους με την αλήθεια. Μια αλήθεια φωτιά που καίει τα σωθικά μας. Έρχεται καταπάνω μας με ορμή και απειλεί να μας συντρίψει ολοκληρωτικά. Φλόγες ανεξέλεγκτες που στο πέρασμα τους, έκαναν στάχτη δίχως έλεος τους απροετοίμαστους. Και η στάχτη γίνεται ένα με το χώμα. Μα η γη δεν έχει στόμα να μιλήσει για να πει την ιστορία αυτών που δεν υπάρχουν πια. Κι ας είναι ένα τούτη την ώρα. Κι αυτή η σιωπηλή ύπαρξη της ανυπαρξίας είναι εκεί, δίνοντας στους επιζώντες "μαθήματα θανάτου και ζωής". Θυμίζοντας πως ποτέ δεν θα μπορούσαμε να είμαστε προετοιμασμένοι και προστατευμένοι πίσω από κανένα απόλυτο και από καμία σταθερά για να ανταπεξέλθουμε σε μια τόσο σκληρή, τόσο αναπάντεχη αλλαγή. Αλλαγή από

“Χτίζοντας” γερές αναμνήσεις για τα παιδιά μας

Τα Χριστούγεννα μπορεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να δυσκολεύουν συναισθηματικά πολλούς από εμάς, όπως είδαμε και σε προηγούμενο κείμενο (https://psychologicalway.blogspot.gr/2017/12/vs.html). Παρόλα αυτά δεν παύουν να είναι η κατεξοχήν αγαπημένη γιορτή των παιδιών κι όσοι από εμάς είναι γονείς ή βρίσκονται κοντά σε παιδιά το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Στολισμένοι δρόμοι, χριστουγεννιάτικες παιδικές ταινίες, δώρα, λαμπάκια, γλυκίσματα, ο Άγιος Βασίλης είναι λίγα μόνο από όλα όσα φαίνεται να μαγεύουν τα μικρά παιδιά. Αμέτρητα ερεθίσματα υπάρχουν τριγύρω που τα μεταφέρουν σε ένα παραμυθένιο κόσμο, καθώς ενεργοποιούν για τα καλά την φαντασία τους. Ως γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να περνούν όμορφα τα Χριστούγεννα και κάνουμε ό, τι μπορούμε για αυτό καθώς το χαμόγελο και η δική τους χαρά, γεμίζουν κι εμάς ευτυχία. Έτσι, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να τα ευχαριστήσουμε και να έχουν κάτι όμορφο να θυμούνται από τις γιορτές. Τι μένει τελικά από όλα αυτά

Παιδιά και διανοητική κακοποίηση

Οποιαδήποτε μορφή παιδικής κακοποίησης αποτελεί ένα βίωμα, το οποίο αφήνει τα σημάδια του στην παιδική ψυχή και επηρεάζει με δυσάρεστες συνέπειες το παρόν αλλά και το μέλλον του παιδιού που ως ενήλικας θα έρθει αντιμέτωπο με δυσκολίες σε διάφορους σημαντικούς τομείς της ζωής του. Η συγκεκριμένη μορφή κακοποίησης για την οποία θα μιλήσουμε, δεν είναι τόσο ορατή και θορυβώδης όσο για παράδειγμα είναι η σεξουαλική ή η σωματική. Παρόλα αυτά αποτελεί εξαιρετικά συχνό φαινόμενο του οικογενειακού βίου. Τι είναι λοιπόν η διανοητική κακοποίηση; Είναι αυτή η μορφή της κακοποίησης που βάζει ‘’εμπόδια’’ στη διαδικασία της ανάπτυξης της σκέψης ενός παιδιού. Ένα παράδειγμα θα μας βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε την έννοια αυτή. Η μικρή Μαρία που είναι 8 χρόνων, θέλει να πάει στο σχολείο χωρίς τη συνοδεία της μητέρας της και εκφράζει αυτή της την επιθυμία. Η μητέρα γελάει και της λέει «δεν θα σαι με τα καλά σου». Στη συνέχεια επειδή η Μαρία επιμένει, αρχίζει να θυμώνει και τις επιτίθετα