Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βάζοντας ευγνωμοσύνη στην συντροφική σχέση...


Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε μιλήσει για την ευγνωμοσύνη ως στάση ζωής και τη σπουδαιότητα της για την ψυχική μας ευεξία καθώς δίνει μια θετική χροιά στην καθημερινότητα μας και μια αίσθηση βαθιάς ικανοποίησης για όσα έχουμε και μπορούμε να απολαμβάνουμε τόσο ατομικά όσο και μαζί με τους άλλους.


Υπενθυμίζω πως ένας άνθρωπος με ευγνωμοσύνη, έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει, να εκτιμά και να αντλεί ενέργεια και  χαρά από όλα τα όμορφα πράγματα, τις καταστάσεις και τους σημαντικούς ανθρώπους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη ζωή του.

Ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους που περνούν από τη ζωή μας, είναι ο σύντροφος μας. Ο άνθρωπος εκείνος που έχουμε επιλέξει να διανύσουμε ένα κομμάτι του δρόμου της ζωής παρέα και να μοιραζόμαστε όσο περπατάμε δίπλα-δίπλα συναισθήματα, εμπειρίες, σκέψεις.

Ο άνθρωπος  που νιώθουμε τόση ασφάλεια και εμπιστοσύνη κοντά του που είναι αρκετή και ικανή για να μας κάνει να γίνουμε ευάλωτοι, να ανοιχτούμε, να μαλώσουμε, να διαφωνήσουμε, να αποκαλύψουμε πτυχές του εαυτού μας που ίσως να μην είναι αρεστές.

Πως μπορούμε λοιπόν να βάλουμε λίγη ευγνωμοσύνη στον τομέα σχέση; Αρκεί να αναλογιστούμε για λίγα λεπτά ή ακόμη και να καταγράψουμε κάτι απλό που πολλές φορές μέσα στους γρήγορους ρυθμούς τις καθημερινότητας χάνεται από τα οπτικό μας πεδίο.

Όλες αυτές οι ενέργειες που αυθόρμητα, ο σύντροφος σας κάνει και σας προκαλούν ευχαρίστηση, χαρά, σας κάνουν να νιώθετε πως ενδιαφέρεται και νοιάζεται για σας. Αναγνωρίστε καθημερινές πράξεις, λόγια, συμβολικές ενέργειες.

Συμπληρώστε την πρόταση: «Νιώθω πως με αγαπάς και με νοιάζεσαι όταν…» για παράδειγμα με φιλάς πριν φύγεις από το σπίτι, όταν μου τηλεφωνείς από τη δουλειά για να τα πούμε, όταν μου μαγειρεύεις, όταν κουρνιάζεις στην αγκαλιά μου την ώρα που βλέπουμε ταινία, όταν ζητάς τη γνώμη μου για κάτι σημαντικό για εσένα.

Αναγνωρίστε όλες αυτές τις ενέργειες του συντρόφου σας και ύστερα αναλογιστείτε πόσο όμορφα είναι αυτά τα ‘’δώρα’’ που χαρίζονται από καρδιάς, αυθόρμητα, χωρίς καμία υποχρέωση.

Ακολουθήστε τα Θέματα Ψυχολογίας στο Facebook: https://www.facebook.com/psychologicalway/

Σχόλια

Δημοφιλής ανάρτηση:

"Φωτιές θανάτου και ζωής"

Και, αν οι καθημερινές μας συναντήσεις με την αβεβαιότητα δεν αρκούν... Κι αν ξεχνάμε να θυμίζουμε στον εαυτό μας πως η ύπαρξη δεν εμπεριέχει σταθερές και απόλυτα, έρχεται μια μεγάλη καταστροφή να ορθώνει τώρα το ανάστημα της επιβλητικά μπροστά μας κι έτσι να μας φέρει αντιμέτωπους με την αλήθεια. Μια αλήθεια φωτιά που καίει τα σωθικά μας. Έρχεται καταπάνω μας με ορμή και απειλεί να μας συντρίψει ολοκληρωτικά. Φλόγες ανεξέλεγκτες που στο πέρασμα τους, έκαναν στάχτη δίχως έλεος τους απροετοίμαστους. Και η στάχτη γίνεται ένα με το χώμα. Μα η γη δεν έχει στόμα να μιλήσει για να πει την ιστορία αυτών που δεν υπάρχουν πια. Κι ας είναι ένα τούτη την ώρα. Κι αυτή η σιωπηλή ύπαρξη της ανυπαρξίας είναι εκεί, δίνοντας στους επιζώντες "μαθήματα θανάτου και ζωής". Θυμίζοντας πως ποτέ δεν θα μπορούσαμε να είμαστε προετοιμασμένοι και προστατευμένοι πίσω από κανένα απόλυτο και από καμία σταθερά για να ανταπεξέλθουμε σε μια τόσο σκληρή, τόσο αναπάντεχη αλλαγή. Αλλαγή από

“Χτίζοντας” γερές αναμνήσεις για τα παιδιά μας

Τα Χριστούγεννα μπορεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να δυσκολεύουν συναισθηματικά πολλούς από εμάς, όπως είδαμε και σε προηγούμενο κείμενο (https://psychologicalway.blogspot.gr/2017/12/vs.html). Παρόλα αυτά δεν παύουν να είναι η κατεξοχήν αγαπημένη γιορτή των παιδιών κι όσοι από εμάς είναι γονείς ή βρίσκονται κοντά σε παιδιά το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Στολισμένοι δρόμοι, χριστουγεννιάτικες παιδικές ταινίες, δώρα, λαμπάκια, γλυκίσματα, ο Άγιος Βασίλης είναι λίγα μόνο από όλα όσα φαίνεται να μαγεύουν τα μικρά παιδιά. Αμέτρητα ερεθίσματα υπάρχουν τριγύρω που τα μεταφέρουν σε ένα παραμυθένιο κόσμο, καθώς ενεργοποιούν για τα καλά την φαντασία τους. Ως γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να περνούν όμορφα τα Χριστούγεννα και κάνουμε ό, τι μπορούμε για αυτό καθώς το χαμόγελο και η δική τους χαρά, γεμίζουν κι εμάς ευτυχία. Έτσι, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να τα ευχαριστήσουμε και να έχουν κάτι όμορφο να θυμούνται από τις γιορτές. Τι μένει τελικά από όλα αυτά

Παιδιά και διανοητική κακοποίηση

Οποιαδήποτε μορφή παιδικής κακοποίησης αποτελεί ένα βίωμα, το οποίο αφήνει τα σημάδια του στην παιδική ψυχή και επηρεάζει με δυσάρεστες συνέπειες το παρόν αλλά και το μέλλον του παιδιού που ως ενήλικας θα έρθει αντιμέτωπο με δυσκολίες σε διάφορους σημαντικούς τομείς της ζωής του. Η συγκεκριμένη μορφή κακοποίησης για την οποία θα μιλήσουμε, δεν είναι τόσο ορατή και θορυβώδης όσο για παράδειγμα είναι η σεξουαλική ή η σωματική. Παρόλα αυτά αποτελεί εξαιρετικά συχνό φαινόμενο του οικογενειακού βίου. Τι είναι λοιπόν η διανοητική κακοποίηση; Είναι αυτή η μορφή της κακοποίησης που βάζει ‘’εμπόδια’’ στη διαδικασία της ανάπτυξης της σκέψης ενός παιδιού. Ένα παράδειγμα θα μας βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε την έννοια αυτή. Η μικρή Μαρία που είναι 8 χρόνων, θέλει να πάει στο σχολείο χωρίς τη συνοδεία της μητέρας της και εκφράζει αυτή της την επιθυμία. Η μητέρα γελάει και της λέει «δεν θα σαι με τα καλά σου». Στη συνέχεια επειδή η Μαρία επιμένει, αρχίζει να θυμώνει και τις επιτίθετα