Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η εικόνα σώματος ως "κληρονομιά" των παιδιών μας


Η εικόνα σώματος κάθε γυναίκας έχει τη δική της ΄΄κληρονομιά΄΄.  Αυτή η κληρονομιά μεταβιβάζεται από μητέρα σε κόρη ακόμη και αν πολλές φορές δεν το συνειδητοποιούμε. Όλα τα παιδιά παρατηρούν τους γονείς τους και υιοθετούν συμπεριφορές και στοιχεία της προσωπικότητας τους.

Έτσι, καθώς οι κόρες παρατηρούν ανελλιπώς της μαμάδες τους, αντιγράφουν τις αντιδράσεις τους, νιώθουν τα συναισθήματα τους και καλώς ή κακώς ακολουθούν το παράδειγμα τους. 

Η αναπτυσσόμενη εικόνα σώματος ενός κοριτσιού, επηρεάζεται σε καθημερινή βάση από τη μητέρα η οποία αποτελεί τον καθρέφτη για το πώς βλέπει η κόρη της τον εαυτό της. Όταν μια γυναίκα έχει αρνητική εικόνα για το σώμα και την εμφάνιση της, η πιο πιθανή πρόβλεψη, βάση ερευνών, είναι πως και η μητέρα της έχει αρνητική εικόνα σώματος.

Καθώς  απορροφά αυτή την αρνητικότητα από τη μητέρα της, σταδιακά τείνει να υιοθετεί την πεποίθηση πως είναι κατά κάποιο τρόπο φυσιολογικό για μια γυναίκα να νιώθει αρνητικά για το σώμα της και έτσι αναπτύσσει ένα εσωτερικό κριτή του εαυτού και της εικόνας της βάση μίμησης του μητρικού προτύπου.

Τα αρνητικά μηνύματα μεταφέρονται εύκολα από μητέρα σε κόρη. Όταν για παράδειγμα η μητέρα μπροστά στην κόρη της κοιτάζεται στον καθρέφτη και δείχνει απογοητευμένη από αυτό που βλέπει. Όταν υποβάλλει τον εαυτό της σε εξαντλητικές δίαιτες ή υπερβολική γυμναστική προκειμένου να χάσει θερμίδες πριν από σημαντικά γεγονότα ή πριν την καλοκαιρινή περίοδο. Κάθε φορά που κριτικάρει τον εαυτό της ή άλλες γυναίκες για την εμφάνιση και το βάρος τους.

Σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται το παιδί σας δεν είναι ποτέ αργά να σταματήσετε να του μεταφέρετε αυτά τα μηνύματα που μπορούν να έχουν εξαιρετικά δυσάρεστες επιπτώσεις στη μετέπειτα ζωή του, συμπεριλαμβανομένων και των διατροφικών διαταραχών μέσα σε αυτές.

Ακόμα και αν γεμίζετε καθημερινά το παιδί σας με κοπλιμέντα και θετικά σχόλια για την εμφάνιση του και το σώμα του, το πιθανότερο είναι να συνεχίσει να αισθάνεται αρνητικά για την εικόνα του αν και εσείς αισθάνεστε αρνητικά για τη δική σας εικόνα την οποία έχει εσωτερικεύσει και άρα έχει γίνει πια κομμάτι του εαυτού του.

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες σήμερα δηλώνουν δυσαρεστημένες με το σώμα τους, πράγμα που καθιστά της υιοθέτηση μιας θετικής συμπεριφοράς μεγάλη και δύσκολη πρόκληση. Ωστόσο είμαστε ο καθρέφτης των παιδιών μας στα πλαίσια του πως θα μάθουν να βλέπουν τον εαυτό τους.

Εάν μάθουμε να αγαπάμε και να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας για το σύνολο των μοναδικών χαρακτηριστικών του, τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών, τότε και τα παιδιά μας θα κάνουν το ίδιο.

Ακολουθήστε τα θέματα Ψυχολογίας στο facebook: https://www.facebook.com/psychologicalway/

Σχόλια

Δημοφιλής ανάρτηση:

"Φωτιές θανάτου και ζωής"

Και, αν οι καθημερινές μας συναντήσεις με την αβεβαιότητα δεν αρκούν... Κι αν ξεχνάμε να θυμίζουμε στον εαυτό μας πως η ύπαρξη δεν εμπεριέχει σταθερές και απόλυτα, έρχεται μια μεγάλη καταστροφή να ορθώνει τώρα το ανάστημα της επιβλητικά μπροστά μας κι έτσι να μας φέρει αντιμέτωπους με την αλήθεια. Μια αλήθεια φωτιά που καίει τα σωθικά μας. Έρχεται καταπάνω μας με ορμή και απειλεί να μας συντρίψει ολοκληρωτικά. Φλόγες ανεξέλεγκτες που στο πέρασμα τους, έκαναν στάχτη δίχως έλεος τους απροετοίμαστους. Και η στάχτη γίνεται ένα με το χώμα. Μα η γη δεν έχει στόμα να μιλήσει για να πει την ιστορία αυτών που δεν υπάρχουν πια. Κι ας είναι ένα τούτη την ώρα. Κι αυτή η σιωπηλή ύπαρξη της ανυπαρξίας είναι εκεί, δίνοντας στους επιζώντες "μαθήματα θανάτου και ζωής". Θυμίζοντας πως ποτέ δεν θα μπορούσαμε να είμαστε προετοιμασμένοι και προστατευμένοι πίσω από κανένα απόλυτο και από καμία σταθερά για να ανταπεξέλθουμε σε μια τόσο σκληρή, τόσο αναπάντεχη αλλαγή. Αλλαγή από

“Χτίζοντας” γερές αναμνήσεις για τα παιδιά μας

Τα Χριστούγεννα μπορεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να δυσκολεύουν συναισθηματικά πολλούς από εμάς, όπως είδαμε και σε προηγούμενο κείμενο (https://psychologicalway.blogspot.gr/2017/12/vs.html). Παρόλα αυτά δεν παύουν να είναι η κατεξοχήν αγαπημένη γιορτή των παιδιών κι όσοι από εμάς είναι γονείς ή βρίσκονται κοντά σε παιδιά το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Στολισμένοι δρόμοι, χριστουγεννιάτικες παιδικές ταινίες, δώρα, λαμπάκια, γλυκίσματα, ο Άγιος Βασίλης είναι λίγα μόνο από όλα όσα φαίνεται να μαγεύουν τα μικρά παιδιά. Αμέτρητα ερεθίσματα υπάρχουν τριγύρω που τα μεταφέρουν σε ένα παραμυθένιο κόσμο, καθώς ενεργοποιούν για τα καλά την φαντασία τους. Ως γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να περνούν όμορφα τα Χριστούγεννα και κάνουμε ό, τι μπορούμε για αυτό καθώς το χαμόγελο και η δική τους χαρά, γεμίζουν κι εμάς ευτυχία. Έτσι, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να τα ευχαριστήσουμε και να έχουν κάτι όμορφο να θυμούνται από τις γιορτές. Τι μένει τελικά από όλα αυτά

Παιδιά και διανοητική κακοποίηση

Οποιαδήποτε μορφή παιδικής κακοποίησης αποτελεί ένα βίωμα, το οποίο αφήνει τα σημάδια του στην παιδική ψυχή και επηρεάζει με δυσάρεστες συνέπειες το παρόν αλλά και το μέλλον του παιδιού που ως ενήλικας θα έρθει αντιμέτωπο με δυσκολίες σε διάφορους σημαντικούς τομείς της ζωής του. Η συγκεκριμένη μορφή κακοποίησης για την οποία θα μιλήσουμε, δεν είναι τόσο ορατή και θορυβώδης όσο για παράδειγμα είναι η σεξουαλική ή η σωματική. Παρόλα αυτά αποτελεί εξαιρετικά συχνό φαινόμενο του οικογενειακού βίου. Τι είναι λοιπόν η διανοητική κακοποίηση; Είναι αυτή η μορφή της κακοποίησης που βάζει ‘’εμπόδια’’ στη διαδικασία της ανάπτυξης της σκέψης ενός παιδιού. Ένα παράδειγμα θα μας βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε την έννοια αυτή. Η μικρή Μαρία που είναι 8 χρόνων, θέλει να πάει στο σχολείο χωρίς τη συνοδεία της μητέρας της και εκφράζει αυτή της την επιθυμία. Η μητέρα γελάει και της λέει «δεν θα σαι με τα καλά σου». Στη συνέχεια επειδή η Μαρία επιμένει, αρχίζει να θυμώνει και τις επιτίθετα