Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προσδοκίες VS Πραγματικότητα εν όψει εορτών



Η ρίζα του ψυχικού μας πόνου βρίσκεται στις μεγάλες προσδοκίες έγραψε ο Σαίξπηρ και αν ανασύρουμε βιώματα του παρελθόντος ή ακόμα αν παρατηρήσουμε καταστάσεις του παρόντος μας, μπορούμε να αναγνωρίσουμε την αλήθεια αυτής της φράσης αφήνοντας την να αναδυθεί μέσα από την προσωπική μας εμπειρία.

Μικρές και μεγάλες, θετικές και αρνητικές προσδοκίες περιβάλλουν τη ζωή μας. Μάλιστα, χωρίς να το καταλαβαίνουμε άμεσα- ή και ποτέ κάποιες φορές- επηρεάζουν τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και αισθανόμαστε μέσα από όλα όσα αναμένουμε και ελπίζουμε ότι θα συμβούν.

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, μια γιορτή άρρηκτα συνδεδεμένη με εικόνες οικογενειακών συγκεντρώσεων, με στιγμές ζεστασιάς και θαλπωρής, αγάπης, μοιράσματος. Εικόνες συναισθηματικά φορτισμένες που έχουν τη δύναμη να δημιουργούν μέσα μας έντονες, μεγάλες προσδοκίες που μας κάνουν να περιμένουμε από τις ημέρες αυτές κάτι συγκεκριμένο.

Προσδοκίες που τελικά μοιάζει να μας εγκλωβίζουν καθώς χωρίς να το συνειδητοποιούμε κάνουν το σενάριο τον χαρούμενων εορταστικών ημερών, υποχρεωτική κατάσταση που θα έπρεπε να ζει ο καθένας από εμάς την ίδια στιγμή που η εικόνα της πραγματικότητας του μπορεί να απέχει.

Κι έτσι αν οι οικονομίες μας δεν το επιτρέπουν, αν είμαστε άνεργοι, μόνοι χωρίς να το έχουμε επιλέξει, τσακωμένοι, χωρισμένοι, ασθενείς και αν για διάφορους άλλους λόγους δεν μπορούμε να αντλήσουμε χαρά από τη ζωή μας τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι προσδοκίες αυτές μας δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο.

Η πίεση να εκπληρώσουμε τον ‘’ρόλο του ευτυχισμένου’’ όταν αυτός έρχεται σε βαθιά διάσταση με την κατάσταση και τα συναισθήματα που βιώνουμε αυτή την στιγμή στη ζωή μας, οδηγεί πολύ εύκολα στην ψυχική φόρτιση και τη θλίψη.

Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι τα πράγματα έχουν τη σημασία που τους δίνουμε εμείς και αυτό ισχύει και για τις γιορτές. Ας αφήσουμε στην άκρη το πώς τα Χριστούγεννα "θα έπρεπε"  να είναι και ας αναρωτηθούμε λοιπόν τι είναι πραγματικά για εμάς τα Χριστούγεννα. Τι διάθεση έχουμε; Αν θέλαμε να κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας αυτές τις μέρες τι θα ήταν αυτό και με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να το κάνουμε;

Δεν χρειάζεται να απαντήσουμε βιαστικά. Ο εαυτός μας πάντα γνωρίζει τι έχει ανάγκη, αρκεί να είμαστε ανοιχτοί και να τον «ακούμε» στρέφοντας την ενέργεια μας προς τα μέσα κι εκείνος στον δικό του χρόνο θα μας οδηγήσει σε αυτό που έχει σημασία και νόημα για εμάς.

Ίσως, μέσα από μια νέα και προσωπική πια νοηματοδότηση των εορτών να κάνει αυτές τις ημέρες να περάσουν με έναν τρόπο που θα μας ταιριάζει και θα είναι κοντά στις ανάγκες και τις διαθέσεις μας. Και ποιος ξέρει.. ίσως αυτή τη φορά να "το γιορτάσουμε" πραγματικά με τον τρόπο μας, πέραν πάσας προσδοκίας...

Υ.Γ: Σε περίπτωση που αποφασίσατε να μοιράσετε δώρα στους αγαπημένους σας, μην ξεχάσετε να τσεκάρετε αν στη λίστα αυτών έχετε συμπεριλάβει και τον εαυτό σας!! Καλές γιορτές να έχουμε!! 

Δημοφιλής ανάρτηση:

"Φωτιές θανάτου και ζωής"

Και, αν οι καθημερινές μας συναντήσεις με την αβεβαιότητα δεν αρκούν... Κι αν ξεχνάμε να θυμίζουμε στον εαυτό μας πως η ύπαρξη δεν εμπεριέχει σταθερές και απόλυτα, έρχεται μια μεγάλη καταστροφή να ορθώνει τώρα το ανάστημα της επιβλητικά μπροστά μας κι έτσι να μας φέρει αντιμέτωπους με την αλήθεια. Μια αλήθεια φωτιά που καίει τα σωθικά μας. Έρχεται καταπάνω μας με ορμή και απειλεί να μας συντρίψει ολοκληρωτικά. Φλόγες ανεξέλεγκτες που στο πέρασμα τους, έκαναν στάχτη δίχως έλεος τους απροετοίμαστους. Και η στάχτη γίνεται ένα με το χώμα. Μα η γη δεν έχει στόμα να μιλήσει για να πει την ιστορία αυτών που δεν υπάρχουν πια. Κι ας είναι ένα τούτη την ώρα. Κι αυτή η σιωπηλή ύπαρξη της ανυπαρξίας είναι εκεί, δίνοντας στους επιζώντες "μαθήματα θανάτου και ζωής". Θυμίζοντας πως ποτέ δεν θα μπορούσαμε να είμαστε προετοιμασμένοι και προστατευμένοι πίσω από κανένα απόλυτο και από καμία σταθερά για να ανταπεξέλθουμε σε μια τόσο σκληρή, τόσο αναπάντεχη αλλαγή. Αλλαγή από

“Χτίζοντας” γερές αναμνήσεις για τα παιδιά μας

Τα Χριστούγεννα μπορεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να δυσκολεύουν συναισθηματικά πολλούς από εμάς, όπως είδαμε και σε προηγούμενο κείμενο (https://psychologicalway.blogspot.gr/2017/12/vs.html). Παρόλα αυτά δεν παύουν να είναι η κατεξοχήν αγαπημένη γιορτή των παιδιών κι όσοι από εμάς είναι γονείς ή βρίσκονται κοντά σε παιδιά το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Στολισμένοι δρόμοι, χριστουγεννιάτικες παιδικές ταινίες, δώρα, λαμπάκια, γλυκίσματα, ο Άγιος Βασίλης είναι λίγα μόνο από όλα όσα φαίνεται να μαγεύουν τα μικρά παιδιά. Αμέτρητα ερεθίσματα υπάρχουν τριγύρω που τα μεταφέρουν σε ένα παραμυθένιο κόσμο, καθώς ενεργοποιούν για τα καλά την φαντασία τους. Ως γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να περνούν όμορφα τα Χριστούγεννα και κάνουμε ό, τι μπορούμε για αυτό καθώς το χαμόγελο και η δική τους χαρά, γεμίζουν κι εμάς ευτυχία. Έτσι, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να τα ευχαριστήσουμε και να έχουν κάτι όμορφο να θυμούνται από τις γιορτές. Τι μένει τελικά από όλα αυτά

Παιδιά και διανοητική κακοποίηση

Οποιαδήποτε μορφή παιδικής κακοποίησης αποτελεί ένα βίωμα, το οποίο αφήνει τα σημάδια του στην παιδική ψυχή και επηρεάζει με δυσάρεστες συνέπειες το παρόν αλλά και το μέλλον του παιδιού που ως ενήλικας θα έρθει αντιμέτωπο με δυσκολίες σε διάφορους σημαντικούς τομείς της ζωής του. Η συγκεκριμένη μορφή κακοποίησης για την οποία θα μιλήσουμε, δεν είναι τόσο ορατή και θορυβώδης όσο για παράδειγμα είναι η σεξουαλική ή η σωματική. Παρόλα αυτά αποτελεί εξαιρετικά συχνό φαινόμενο του οικογενειακού βίου. Τι είναι λοιπόν η διανοητική κακοποίηση; Είναι αυτή η μορφή της κακοποίησης που βάζει ‘’εμπόδια’’ στη διαδικασία της ανάπτυξης της σκέψης ενός παιδιού. Ένα παράδειγμα θα μας βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε την έννοια αυτή. Η μικρή Μαρία που είναι 8 χρόνων, θέλει να πάει στο σχολείο χωρίς τη συνοδεία της μητέρας της και εκφράζει αυτή της την επιθυμία. Η μητέρα γελάει και της λέει «δεν θα σαι με τα καλά σου». Στη συνέχεια επειδή η Μαρία επιμένει, αρχίζει να θυμώνει και τις επιτίθετα