Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Κρυφτό''


Πόσο μου άρεσε το κρυφτό... Περιμέναμε τα σχολικά διαλείμματα γεμάτοι προσμονή τότε για να μαζευτούμε στην αυλή να παίξουμε. Και μέχρι να έρθει η στιγμή, έψαχνα να βρω τις πιο απίθανες και ευφάνταστες  κρυψώνες. Κρυψώνες που θα έκαναν αυτόν που "τα φυλάει" να ψάχνει και να μη με βρίσκει πουθενά. Κι αν με  βρει, τουλάχιστον να μη με βρει πρώτο. Δεν ήθελα να πάρω τη θέση του.

5... 10... 15... Σαν να ταν χθες που παίζαμε σε εκείνη την αυλή... 20... 25... Υπήρξαν βέβαια και οι φορές που δεν κατάφερνα να βρω μια καλή κρυψώνα. Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού μα υπήρξαν. Όχι να το παινευτώ μα ήμουν πολύ καλός στο να κρύβομαι... Τις θυμάμαι αυτές τις φορές... Εκείνος στρεφόταν προς το μέρος μου με βλέμμα σίγουρο, απόλυτο και δείχνοντας με αποφασιστικά με το δάχτυλο... "φτου και τα φυλάς εσύ".

Πως να ξεχάσω αυτή την ανατριχίλα που απλωνόταν σε όλο μου το κορμί τη στιγμή που κάποιος ανακάλυπτε την κρυψώνα μου. Τι αίσθηση κι αυτή... Αυτό το δάχτυλο σαν να έδειχνε γεμάτο βεβαιότητα σε όλους γύρω μου πως πράγματι υπάρχω. 30... 35... Σαν βαθιά μέσα μου να την αποζητούσα αυτή την επιβεβαίωση παρά το γεγονός πως σκαρφιζόμουν το οτιδήποτε προκειμένου να μείνω στην αφάνεια.

Έπειτα αλλάζαμε θέση. Βλέπεις η αναγνώριση έχει και κάποιο κόστος... 40... 45... Σειρά μου να ψάξω. Μετρούσα και όσο πλησίαζα στο 100 μεγάλωνε η αγωνία. Πως χτυπούσε η καρδιά μου... Φορές νόμιζα πως θα σπάσει. Όλοι ήταν κρυμμένοι και γνώριζαν αυτό που εγώ δεν ήξερα. Πού θα τους βρω.

50... Δεν λέω, η σιγουριά που σου δίνει η γνώση πως κάπου εκεί κρύβονται σου δίνει λίγο κουράγιο. Το ξέρεις μέσα σου πως κάπου εκεί θα τους βρεις. Δεν αλλάζει όμως το γεγονός πως έχεις αναλάβει την ευθύνη να τους αναζητήσεις μόνος. Βλέπεις ακόμα και στα ομαδικά παιχνίδια υπάρχουν αναζητήσεις μοναχικές.

55... Πόσες φορές έχω παίξει αυτό το παιχνίδι από τότε... με τα χρόνια έμαθα να εφευρίσκω τις δικές μου κρυψώνες. Στο είπα άλλωστε από παιδί είχα ταλέντο σε αυτό. Οι πιο ευφάνταστες κρυψώνες είναι αυτές που πλάθει ο νους. Κι αν είσαι και καλός... αρκεί απλά να δημιουργείς εντυπώσεις ξέρεις. Ένα "φαίνεσθαι" ταιριαστό με τις ιδέες που νομίζεις πως έχουν οι άλλοι για εσένα. 

60... Θα σου πω κάτι... Όταν αυτό που είσαι σε αφήνει για χρόνια πεινασμένο, είναι θέμα επιβίωσης να βρεις έναν τρόπο να θραφείς. Κι έτσι εμπλέκεσαι με τέτοιες "κρυψώνες". Μήπως και σε βοηθήσουν να θυμηθείς αυτή την αίσθηση επιβεβαίωσης της ύπαρξης σου ακόμα κι αν αυτή είναι πλασματική.

65... Πέρασαν πολλά χρόνια για να ανακαλύψω ότι ψάχνοντας, μπορώ να βρω τα "κρυμμένα" κομμάτια του εαυτού μου. Τις πτυχές εκείνες που από φόβο έμαθαν να κρύβονται τόσο επιδέξια ακόμα και από εμένα. Κι όχι να τις δείξω με το δάχτυλο... μα να στραφώ προς το μέρος τους και να τις αγκαλιάσω. Κι αν μπορώ να τις αγκαλιάσω τότε ναι. Είμαι βαθιά βέβαιος. Υπάρχουν.

70... "φτου ξελευθερία"  



Μια αληθινή ιστορία "γραμμένη" βιωματικά ως εσωτερική διαδικασία ενός θεραπευόμενου κατά τη διάρκεια της θεραπείας του και δευτερευόντως γραμμένη από εμένα.


Ευχαριστώ από καρδιάς!





















  

Σχόλια

Δημοφιλής ανάρτηση:

"Φωτιές θανάτου και ζωής"

Και, αν οι καθημερινές μας συναντήσεις με την αβεβαιότητα δεν αρκούν... Κι αν ξεχνάμε να θυμίζουμε στον εαυτό μας πως η ύπαρξη δεν εμπεριέχει σταθερές και απόλυτα, έρχεται μια μεγάλη καταστροφή να ορθώνει τώρα το ανάστημα της επιβλητικά μπροστά μας κι έτσι να μας φέρει αντιμέτωπους με την αλήθεια. Μια αλήθεια φωτιά που καίει τα σωθικά μας. Έρχεται καταπάνω μας με ορμή και απειλεί να μας συντρίψει ολοκληρωτικά. Φλόγες ανεξέλεγκτες που στο πέρασμα τους, έκαναν στάχτη δίχως έλεος τους απροετοίμαστους. Και η στάχτη γίνεται ένα με το χώμα. Μα η γη δεν έχει στόμα να μιλήσει για να πει την ιστορία αυτών που δεν υπάρχουν πια. Κι ας είναι ένα τούτη την ώρα. Κι αυτή η σιωπηλή ύπαρξη της ανυπαρξίας είναι εκεί, δίνοντας στους επιζώντες "μαθήματα θανάτου και ζωής". Θυμίζοντας πως ποτέ δεν θα μπορούσαμε να είμαστε προετοιμασμένοι και προστατευμένοι πίσω από κανένα απόλυτο και από καμία σταθερά για να ανταπεξέλθουμε σε μια τόσο σκληρή, τόσο αναπάντεχη αλλαγή. Αλλαγή από

“Χτίζοντας” γερές αναμνήσεις για τα παιδιά μας

Τα Χριστούγεννα μπορεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να δυσκολεύουν συναισθηματικά πολλούς από εμάς, όπως είδαμε και σε προηγούμενο κείμενο (https://psychologicalway.blogspot.gr/2017/12/vs.html). Παρόλα αυτά δεν παύουν να είναι η κατεξοχήν αγαπημένη γιορτή των παιδιών κι όσοι από εμάς είναι γονείς ή βρίσκονται κοντά σε παιδιά το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Στολισμένοι δρόμοι, χριστουγεννιάτικες παιδικές ταινίες, δώρα, λαμπάκια, γλυκίσματα, ο Άγιος Βασίλης είναι λίγα μόνο από όλα όσα φαίνεται να μαγεύουν τα μικρά παιδιά. Αμέτρητα ερεθίσματα υπάρχουν τριγύρω που τα μεταφέρουν σε ένα παραμυθένιο κόσμο, καθώς ενεργοποιούν για τα καλά την φαντασία τους. Ως γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να περνούν όμορφα τα Χριστούγεννα και κάνουμε ό, τι μπορούμε για αυτό καθώς το χαμόγελο και η δική τους χαρά, γεμίζουν κι εμάς ευτυχία. Έτσι, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να τα ευχαριστήσουμε και να έχουν κάτι όμορφο να θυμούνται από τις γιορτές. Τι μένει τελικά από όλα αυτά

Παιδιά και διανοητική κακοποίηση

Οποιαδήποτε μορφή παιδικής κακοποίησης αποτελεί ένα βίωμα, το οποίο αφήνει τα σημάδια του στην παιδική ψυχή και επηρεάζει με δυσάρεστες συνέπειες το παρόν αλλά και το μέλλον του παιδιού που ως ενήλικας θα έρθει αντιμέτωπο με δυσκολίες σε διάφορους σημαντικούς τομείς της ζωής του. Η συγκεκριμένη μορφή κακοποίησης για την οποία θα μιλήσουμε, δεν είναι τόσο ορατή και θορυβώδης όσο για παράδειγμα είναι η σεξουαλική ή η σωματική. Παρόλα αυτά αποτελεί εξαιρετικά συχνό φαινόμενο του οικογενειακού βίου. Τι είναι λοιπόν η διανοητική κακοποίηση; Είναι αυτή η μορφή της κακοποίησης που βάζει ‘’εμπόδια’’ στη διαδικασία της ανάπτυξης της σκέψης ενός παιδιού. Ένα παράδειγμα θα μας βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε την έννοια αυτή. Η μικρή Μαρία που είναι 8 χρόνων, θέλει να πάει στο σχολείο χωρίς τη συνοδεία της μητέρας της και εκφράζει αυτή της την επιθυμία. Η μητέρα γελάει και της λέει «δεν θα σαι με τα καλά σου». Στη συνέχεια επειδή η Μαρία επιμένει, αρχίζει να θυμώνει και τις επιτίθετα